Kuntta ja sen hoito

Kuntta on metsänpohjamattoa, jota nykyisin käytetään paljon pihojen katteena. Alunperin kesämökkien pihoissa käytetty kuntta eli siirtovarvikko on saavuttanut suosionsa myös omakotitalojen pihoilla ja uudisrakentamisessa.

Kuntta koostuu eri varpukasvilajeista ja sen luontaisia kasvupaikkoja on enimmäkseen Pohjois- ja Itä-Suomessa. Kunttaa nostetaan ja tuodaan siirtovarvikkona Kainuusta ja Pohjoisesta Suomesta. Sitä toimitetaan ympäri maata ja sen käyttö piharakentamisessa onkin levinnyt jo ihan eteläiseen Suomeen saakka.

Kuntta on erinomainen ratkaisu moneen paikkaan missä nurmikko ja muut kasvit eivät viihdy. Siirtovarvikolla voi nopeasti korjata esimerkiksi rakennustöiden tai myrskytuhojen jäljiltä tuhoutuneen pihan takaisin alkuperäiseen asuunsa.

Kuntan hoito alkuvaiheessa

Kuntta on todella helppo ja ekologinen ratkaisu piha-alueella eikä se juurruttuaan vaadi hoitoa juuri lainkaan. Se ei ole ranttu kasvualustansa suhteen ja mukautuu helposti uuteen paikkaansa. Kuntta viihtyy happamassa ja vähäravinteisessa hiekkamaassa jollaisessa se luontaisestikin kasvaa. Pohjatyöt on syytä tehdä kunnolla jotta myöhemmiltä ongelmilta vältytään. Kunttalevyt tulisi asentaa paikoilleen heti toimituksen saavuttua kohteeseen, sillä pitkää varastoimista se ei kestä.

Kunttalevyjen asentamisen jälkeen on huolehdittava runsaasta kastelusta koko ensimmäisen kasvukauden ajan. Jos kunttalevyt on asennettu syksyllä, sen kasvukausi on seuraavasta keväästä syksyyn. Kastelun merkitystä ei voi korostaa liikaa! Sopivan kostea kunttalevy on sellainen josta tihkuu vettä sitä puristettaessa. Kunnollinen kastelu takaa sen että kuntta juurtuu kunnolla kasvualustaansa. Tämä kannattaa ottaa huomioon jo pihan suunnitteluvaiheessa miten säännöllisestä kastelusta huolehditaan koko kasvukauden ajan. Mahdollisuuksien mukaan kannattaa hyödyntää nykytekniikkaa joka mahdollistaa mm. erilaisten sadettimien ja kastelujärjestelmien käytön tasaisen kosteuden takaamiseksi.

Lopputulos palkitsee helppohoitoisuudellaan

Kun siirtovarvikko on saatu juurtumaan uuteen paikkaansa, ei sitä tarvitse juuri hoitaa. Mikäli rikkakasveja ilmaantuu, ne kannattaa toki kitkeä pois. Sään rasituksetkaan eivät kunttaa juuri hetkauta, ja mikäli se sattuisi jostain kohtaa tuhoutumaan tai kuivumaan, se uusiutuu viimeistään seuraavana kesänä.

Muu kasvusto kannattaa huomioida kunttapihaan sopivaksi maaperän ja olosuhteiden mukaan. Kuntta menestyy lähes missä vain, mutta on omimmillaan metsäisessä ympäristössä. Sen sisältämät varpukasvit mukautuvat uuteen paikkaansa ja olosuhteet ratkaisevat mitkä lajit ottavat lopulta vallan. Mustikka ja sammal viihtyvät enemmän kosteilla ja puiden varjostamilla paikoilla kun taas puolukka ja kanerva kukoistavat kuivemmilla aurinkoisilla paikoilla. Kunttapihan ehdottomia etuja ovat paitsi marja-apaja omalla pihalla, myös sen kauneus kevään vihreydestä syksyn ruskan väriloistoon!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *